Thursday, May 17, 2007

Palestiina minister: Palestiinas on hullem apartheid kui kunagi Lõuna-Aafrikas

Palestiina teabeministri Mustafa Barghouthi sõnul oleks Palestiina-Iisraeli konflikt võimalik lahendada 24 tunniga, kui kahel rahval oleksid võrdsed õigused.
Ajalehes Palestine Times avaldatud intervjuus ütles Barghouthi, et vastasseis laheneks, kui Iisrael tunnistaks üht peamist inimlikku tõde. “See on see, et meie, palestiinlased ja iisraellased, oleme võrdsed inimesed koos võrdsete õigustega ja meil peaksid olema võrdsed võimalused.”
Minister lausus, et Palestiina okupeerimine on korrumpeerinud Iisraeli ühiskonna pretsedenditu tasemeni. “Ja okupatsioon on loonud Palestiinas apartheidi. See on palju hullem kui oli Lõuna-Aafrika Vabariigis,” ütles ta.
“Toon paar näidet. Palestiina SKT (sisemajanduse kogutoodang – toim) ühe elaniku kohta on 800 USA dollarit, aga Iisraeli oma 20 000 dollarit. Samal ajal oleme sunnitud ostma tooteid Iisraeli turuhindadega ja maksma sama maksu. Me ei saa kasutada aastas ühe elaniku kohta rohkem vett kui 50–100 kuupmeetrit, läänekaldale ümber asunud iisraellased saavad aga kasutada üle 24 000 kuupmeetri. Enam kui 936 miljonist kuupmeetrist joogiveest, mida me toodame Jordani jõe läänekaldal ja Gazas, lubavad nemad meil kasutada ainult 137 miljonit kuupmeetrit.
Iisrael hoiab kinni 600 miljonit dollarit meie maksuraha. Meil on majanduskriis, me ei suuda maksta palka arstidele, õdedele ega õpetajatele. Iisraeli valitsus vahistas 40 meie parlamendiliiget, esitamata ühtki süüdistust. Ja keegi ei ütle selle kohta mitte sõnagi,” rääkis Barghouthi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home