Thursday, April 26, 2007

Kohtusin crazy juudipapaga, kes töötas NASAs, vist...



Eliahu Jeruusalemma vanalinnas juutide kvartalis


“Mu nimi on Eliahu Gal-Or. Olen sündinud Itaalias, aga elanud USA-s ja Kanadas. Võtsin endale nimeks Gal-Or, mis tähendab “kaugele lendamist”, sest olen leiutanud mõned elektroonilised asjad ning mul kogemusi NASA-st.”
Sellise maruda sissejuhatuse tegi Jeruusalemma vanalinnas juutide kvartalis jalutanud 62-aastane Eliahu, juudipäritolu rändur, kes õpib rabiks, kunagine hipi, fotoreporter, seitset keelt valdav leiutaja, kinnisvaraärimees, mittetulundusühingute ja abikeskuste looja ja oi kui paljude teiste asjade peale mihkel vanahärra.
Kindlasti ei saa kõige selle kohta öelda “mõned asjad”. Justkui nagu ei usuks, aga see pole kõik. Ma ei oska poole sõnagagi kaasa rääkida, kas kõrgelt ja kaugele lendav härra Gal-Or mitte ei lenda liiga kõrgelt ja ehk lausa pilvedes, aga värvikas tegelane on ta kohe kindlasti. Veel mõned näited.
Eliahu sõnul leiutas ta 1976. aastal taskuvideokaamera monitori. See olevat juhtunud samal aastal, kui ta esitles San Francisco kontseptuaalses kunsti muuseumis maailma esimest internetikohvikut. Pärast seda läks ta Iisraeli ja mõtles välja optilise holograafilise andmeedastusseadme, aga kuna juutidest laenuandjad hüppasid alt ära, jäigi see tal lõpuni välja töötamata ning seda tegid hoopis teised leiutajad.
Eliahu ütles, et ta mõtles välja ka veeteraapia ja jõumasina nimega Ballastics. Viimase ta ka patenteeris, saades 1987. aastal süsteemile head soovitused Wingate`i ülikoolilt. Kuigi Eliahu tutvustas masinat kogu maailmas ringi sõites, ei jõudnud see rahapuudusel masstootmisse. Nüüd olevat tema süsteemi põhjal loodud samalaadne jõumasin, mida saab internetist osta, kuid Eliahu pole kade – ta ei kaevanud ideevargaid kohtusse, sest… Sest maailmas on ruumi kõigi jaoks. Mis läinud, see läinud. Selle asemel mõtles ta välja veega töötava masina, mis leevendab traumade tagajärgi. Ta kirjutab praegu sellest raamatut ning lubab selle valmides alustada massaži ja harjutuste õpetamiseks reklaamtuuri maailmas.
Seda on palju. Aga see pole veel kõik.







Tal on Iisraelis pizzarestoran, mis olevat seal tuntud juba 25 aastat. Seal pakutakse ka tema enda tehtud veini, kitsejuustu ja jooke. Ühe pizzeria nimi on Milchig ja teise nimi Fleishig. Eliahu kavatseb ühendada need paigad fiiberoptilise ühendusega netti ja kanda aadressil http://www.jerusat.tv/ seal toimuvat edasi 24 tundi ööpäevas kogu maailmale. Ahjaa, ja siis on plaanis hakata Jeruusalemmast netis üle kandma pulmi. Aga seda kõike siis, kui see äri muutub talle taskukohasemaks.
See nimekiri pole kaugeltki lõplik. Ta on teeninud väikeste vahedega üle 20 aasta Iisraeli armees, tal on seitse last. Naisest on ta lahutatud, kuid enda sõnul temaga hea sõber. Lahutusest õppis ta aga niipalju, et nüüd on tal kavas luua keskusi, kuhu nii lahutatud naised kui ka mehed saaksid tulla, kui neil pole enam kuskil elada. Selleks kõigeks vajab ta aga loomulikult raha.
Eliahu tunnistab, et Rumeenias ja Bulgaarias ostis ta hiljuti kokku kinnisvara ja loodab sellest suurt tulu. “Olen kuulnud, et Eesti on ka kinnisvara osas tulus investeerimispaik?” küsis ta möödaminnes. Kui aga kuulis, et meie buum on läbi saamas, siis muutub kurvaks. “Krahh käib ära ja siis tuleb osta, küll hinnad jälle tõusevad,” lohutas ta ennast.
Eliahu tegemiste ja laiahaardelisuse juurde käib ka religioon. Vähemalt nii tundub, sest ta otsib üle maailma sünagooge, mis töötaksid hommikul sünagoogina, pärastlõunal eneseabikeskusena ja õhtul restoranina, kus saaksid odava hinnaga kõhu täis puudustkannatavad inimesed ning kus kunstnikud ja muusikud võiksid oma loomingut esitleda.



Seepärast huvitas teda väga, kuidas on Eestis sünagoogiga lood, ning oli väga rõõmus, kui kuulis, et Tallinnas avatakse üks. Nüüd see juba osaliselt tegutseb. Nii et kahjuks on see äri tal juba käest libisenud.
Eks tema minevikus ja tulevikuplaanides ole veel asju, mis on uskumatud. Ma tõesti ei oska otsustada, mida uskuda ja mida mitte, kuid üks on kindel – Eliahu on üks tore mees, jutukas, intelligentne, nooruslik, lõbus ja mis kõik veel. Ja kindlasti hea fantaasiaga.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home