Thursday, May 17, 2007

Knesseti liige: Iisrael teeb kõike ainult oma kodanike nimel

Iisraeli parlamendi Knesseti ning valitsuserakonna Israel Beytenu liige Alex Miller ütles intervjuus, et Palestiina president on nõrk ning kuni terroriorganisatsiooniks peetav Hamas istub valitsuses, ei anna Iisrael milleski järele.





Ajaloos pole peaaegu kunagi juhtunud, et üks riik annaks osa oma maast vabatahtlikult teisele riigile. Mis on teie partei seisukoht: kas Iisrael loovutab kunagi Palestiinale maad, mis okupeeriti 1967. aasta sõjas?
Meie partei seisukoht on, et Iisraeli-Palestiina konflikt ei ole territoriaalprobleem. Mis juhtus, kui Iisrael andis Palestiina omavalitsuse võimule Gaza? Me saame Gazast iga päev pomme. See on Iisraelilt ühepoolselt Palestiinale antud maa ja meie suhtumine on nüüd, et sellest tekkis väga suur probleem.
Kui nende poolel oleks mingit edasiminekut ja nad hakkaksid oma inimeste heaks midagi tegema, siis… Palestiinal on palju araabiamaadest naabreid ja sõpru, kes neid aitaksid. Meie suhetes muutuks ehk midagi, kui nad õpiksid end aitama, mitte ei õpetaks lastele juba koolis, kuidas juute tappa ja vihata.
Palestiinal on suuri majandusprobleeme. Iisrael ei saa nende probleeme lahendada, nad peavad end ise tõestama.
Viimased valimised näitasid, et Hamas meeldib inimestele. Kui Hamas on koalitsoonis, tõendab see, et Palestiina liider Mahmoud Abbas on nõrk ega peata Iisraeli-vastaseid terroriaktsioone. See on üleilmne terrorism, mida toetavad Iraan, Süüria ja Hizbollah Liibanonis. Kui Euroopa saaks aidata Iraani ja Süüria Palestiina rahastamisest eraldada, oleks see esimene samm konflikti lahendamiseks.
Läbirääkimised ei ole meile vastuvõetavad, kui Hamas istub valitsuses. Me ei saa nende poliitikuid kasvatada, nad peavad seda ise tegema ning see, mis Palestiinas toimub, on anarhia.
Palestiina-Iisraeli konflikti lahendus peab olema „rahu rahu vastu“, mitte „rahu maa vastu“. See ei ole territoriaalne, vaid tsivilisatsioonidevaheline konflikt, nagu näiteks Iirimaal, Küprosel või kunagi Jugoslaavias.

Palestiina teabeminister Mustafa Barghouthi ütles, et nende majandusprobleemid tulenevad peamiselt Iisraeli käitumisest. Näiteks hoiate te kinni 600 miljonit USA dollarit Palestiina maksuraha, Palestiina omavalitsuse aladel aastas toodetavast üle 936 miljonist kuupmeetrist joogiveest lubate kasutada ainult 137 miljonit kuupmeetrit. Neid näiteid on veel. Kuidas saab üks riik sellistes tingimustes areneda?
Suure hulga raha, mis palestiinlastele on antud, on nende valitsus kasutanud terroriks. Me ei tea, kas raha läheb majanduse arendamiseks ja inimestele või terroristidele. Hamas on nende valitsuses, seega ei saa me olla kindlad. Neil on kõik võimalused oma probleemid lahendada. Lõpetagu terrorism, andku meie pantvangi võetud sõdur tagasi… Neid asju on veel, mis takistavad neile raha andmist.

Kuidas saab üks riik normaalselt toimida, kui Iisrael hoiab vangis neljakümmend demokraatlikult valitud Palestiina parlamendi liiget?
Teie jaoks on nad parlamendiliikmed, meie jaoks terroristid. Me ei hoia vangis kedagi, kes pole süüdi. Nad on väljaspool seadust.

Aga te pole neile ju süüdistust esitanud?
Süüdistus on see, et nad on seotud terroriaktsioonidega. Iisrael otsustas nad vangistada, et nad ei saaks terrorirünnakutes osaleda.

Iisraelil pole maailma silmis just kõige parem maine. Mida kavatsete ette võtta, et see paraneks?
See sõltub Iisraeli selgitustööst. Tahame rahus elada, aga peame oma kodanikke kaitsma. Iisrael teeb kõike ainult oma kodanike nimel. Me ei astu kunagi esimest ründavat sammu (tegelikult on Iisrael selle sammu teinud, rünnates 1967. aastal Egiptust ja nimetades seda ennetavaks rünnakuks – I.S.), meil on kaitsearmee, mis pole seotud terroriga. Aga seda on maailmale raske selgitada.

Asepeaminister Simon Peres ütles mõni aeg tagasi, et Liibanoni ründamine eelmisel aastal oli viga ja tema oli selle vastu, kuid valitsuse stabiilsuse huvides toetas seda otsust. Mida teie Perese avaldusest arvate?
Liibanoni ründamine polnud viga. Me ründasime terroristlikku organisatsiooni (Hizbollah'd – I.S.), mitte riiki, me karistasime terroriste. Meil on probleem Hizbollah´ga, mitte riigiga.

Mida te sellest sõjast võitsite?
Hizbollah pole enam Liibanonis meie piiril ja see on meile hea, nad on haavatud. Sõda on alati mõlemale poolele kole, aga me kaitsesime oma maad.





Iisrael loodab astuda Euroopa Liitu
Alex Milleri sõnul tegutseb tema partei Israel Beytenu selle heaks, et astuda Euroopa Liitu.
“Me tahame, et Euroopa riigid võtaksid meid kui oma liiget,” ütles Miller.
Knesseti liikme Milleri sõnul nõuab kõigi tingimuste täitmine aega, kuid viie aasta pärast võiks Iisrael liitu astumiseks valmis olla.
“Kõigepealt peame Iisraeli vanadelt parteidelt selleks ka nõusoleku saama ning loomulikult peab Euroopa meid tahtma. Peame täitma palju tingimusi – et inimõigused oleksid tagatud ja palju muud,” ütles Miller.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home