Thursday, May 17, 2007

Iisraeli vanglates istub 63 naist, kelle üle pole kohut peetud


Palestiina naised protestivad Ramallahs ning nõuavad oma lähedaste vabastamist Iisraeli vanglatest.

Osa Iisraeli poliitilisi jõude soovib mõne aasta pärast astuda Euroopa Liitu, mis tähendab ka inimõiguste tagamist, samas kui riigi vanglates istub 128 palestiinlannat, kellest koguni 63-le pole süüdistust esitatud ega nende üle kohut mõistetud.
Alates 2000. aasta septembri intifadast on Iisrael arreteerinud 600 palestiina naist, näitas Palestiinas kolme nädala eest avaldatud uuring. 128 naisest 62 üle on kohut mõistetud.
Naisvangidest 95 on vallalised ja olenevalt sellest, kui vanad nad on ning kui pikka aega peavad veel vanglamüüride vahel veetma, võivadki vallaliseks jääda. Palestiinlased abielluvad võrreldes eurooplastega varem ning teatud ea ületamisel on naisel väga raske meest leida ja peret luua.
Noori, alla 18-aastasi on vangide hulgas koguni 12. Neist 11 on mõistetud vangi ilma kohtuta.
Kinnipeetavatest 21 on abielus, neli lesed, seitse lahutatud ja üks vang kihlatud.
Halvad lood on Iisraeli vanglate administratiivpoolega. Kohalikke ajalehereportereid pole seni lubatud naisi vaatama, et saada nende olukorrast paremat pilti. Kahes vanglas, al-Ramlas ja Telmondis, kus naisi hoitakse, on kinnipeetavatele kättesaadavad ainult 30 raamatut, mis ei võimalda neil piisavalt õppida ega pisutki meelt lahutada. Vanglate juhtkond ei luba naistel sooritada ka religioosseid rituaale ega kollektiivseid palvusi.
Uuringust selgus, et Iisraeli võimud ei võimalda naistel saada arstiabi ning suhtuvad hoolimatult nende tervisesse. Väidetavalt palestiinlannade mõnitamiseks ei anna juhtkond neile puhastusvahendeid ning isegi mitte seepi enda pesemiseks. Islamikultuuris on kasimatus tõsine eksimus ja muslimile solvav. Kõik puhastusvahendid tuleb vangidel vangistajatelt osta, kuid rahaga on vanglas halvad lood.
Paari vangi on hoitud kaheksa kuud maa-aluses kongis, kus naised said kroonilise nahahaiguse. Palestiina vanglaasjade ministeeriumi tehtud uuringust selgus, et näiteks vang Muna Amnah sai psühhotrauma, kui istus üheksa kuud maa-aluses üksikkongis. Vangid on korduvalt protesti avaldanud ning korraldanud näljastreike, nõudes oma elamistingimuste parandamist. Üle-eelmisel neljapäeval korraldasid kõik Iisraeli vanglates istuvad palestiinlased ühise näljastreigi. Kokku on Iisraeli okupatsiooni ajal sealsetes vanglates viibinud 25 protsenti kõigist Palestiina aladel elavatest inimest.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Interesting to know.

12:50 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home