Monday, December 08, 2008

Piinake mind aastaid ja ma ka tunnistaks WTC rünnaku üles

Allpool uudis ise, millest jutt.
Sellise uudise peale võib naerukrambid saada, kuigi teema on tõsine. Kas on veel inimest maailmas, kes ei teaks, kuidas need mehed Guantánamos elanud on (ja mitte ainult nemad), milliseid piinu neile on valmistatud, jätmata nad ilma õiguslikust kaitsest, inimlikust kohtlemisest jms eeldusel, et nad on süüdi. Mis eeldusel?! Ühendriigid on pidanud enamikku Guantánamo vange ilma kohtuta tõestatult terroristideks, kuigi isegi aastaid pärast põrgupiinu pole inimesed midagi üles tunnistanud.
See on vana jutt (aga mis siis), et piinates saadud ülestunnistust ei saa keegi võtta kui õiguslikult kehtivat. Inimesed tunnistaksid üles Kennedy mõrvamise ka, kuigi nad ei elanud sel ajal. See muidugi ei tähenda, et jutuks olevad tegelased poleks terroristid või et neil poleks rünnakutega mingit pistmist, aga nii lihtsalt need asjad ei käi. On ju korduvaid juhtumeid, kui Guantánamosse on viidud täiesti süütuid inimesi. Ja koheldi neid seal kuid nagu normaalne inimene ei kohtle ka eluta puunotti.
Need mehed ju teavad niikuinii, et eluga ei pääse nad sealt kunagi. Lihtsam on tõesti üles tunnistada, saab vähemalt piinad lõpetada ja elektritoolile või süstla alla. Aga nagu selgus, peaksid nad isegi süü omaks võtmisel veel paar aastat kannatama, sest USA õigussüsteem on selline tore ja hooliv, mis lubab tappa, aga see-eest hästi aeglaselt.
Iraagis olles kuulsin neid samu lugusid, millest hiljem meediakära tuli, kuidas Bagdadi vanglas iraaklasi mõnitati ja piinati. Siis tundusid need lood uskumatuna, aga pärast selgus, et iraaklaste suud ei valetanud.
Sorry, but I can't buy this small talk about "We are guilty".

USA terrorirünnaku korraldajad tahavad süü omaks võtta
08.12.2008
Seitse aastat tagasi maailma raputanud terrorirünnakute korraldamise väidetav organisaator ja viis tema kaaslast tahavad end süüdi tunnistada.
Pakistani päritolu Khalid Sheikh Mohammed ja veel neli inimest, keda süüdistatakse 11. septembril toimunud ja ligi 3000 inimese elu nõudnud terrorirünnakute kavandamises, saatsid Guantánamo sõjaväekohtunikule kirja, milles avaldasid soovi tunnistusi anda ning süü üles tunnistada, vahendas Reuters.
«Me kõik viis jõudsime kokkuleppele, et me tahame paluda kohut viia viivitamatult läbi ülekuulamine, et me saaksime anda tunnistusi [...] vastavalt meie puhtsüdamlikule soovile, ilma mistahes surveta, ähvardusteta, alandamiseta või lubadusteta,» tsiteeris saabunud kirja kohtunik Steven Henley.
PM

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home