Monday, December 08, 2008

Kui juudid saavad Goas sihtmärgiks, siis oleme seda ka meie

Allpool veel üks uudis, mille kohta siin kirjutan.
Jerusalem Postil on õigustatud hirm. Goa rannad on paksult juudi noori täis. Nad olid veel hiljuti suurim ühest riigist pärit seal puhkav rahvusgrupp. Nüüd on vist venelased nad troonilt tõuganud.
Goas turiste rünnata oleks äärmiselt lihtne. Tegelikult pole Indias mingit vahet, kus ja keda rünnata. Turistidest pubisevaid paiku on hulgim. Keegi ei suuda ju nii suurt riiki ja rahvast pidevalt kontrolli all hoida.
Indiale oleks terrori liikumine lõunasse muidugi karm löök. Need tuhanded inimesed, kes Goas ja Keralas turismiga raha teenivad, nende taga on veel kümneid inimesi, keda nad ülal peavad. Enamik Goa ja Kerala teenindajaid, rannamajade ja -restoranide omanikke on pärit Põhja- ja Kesk-Indiast. Nad töötavad need napid 5-6 kuud lõunas ja viivad raha koju, kus neid ootavad kümned vaesed pereliikmed. Kui lõuna turisminduse võlu kaob, siis suundub vaesus pigem mujale India osadesse, sest Goa ja Kerala suudavad end elatada niigi. Nälga need inimesed ei jää, mereandidest kubisev ookean on kõrval ja need osariigid on ka organiseeritumad ja haritumad, kui enamik teisi India piirkondi. Goa näiteks seepärast, et see on katoliikliku taustaga, millel on olnud seal elu korraldamisel positiivne mõju. Kerala on aga sisuliselt kommunistlik osariik, kuigi see on võrreldes N. Liiduga muundunud riigikorraldus. Siiski on see Keralat isegi aidanud ja rahvale meeldib kommunism. Paljudes teistes osariikides on asjalood palju halvemad.
Goa ja Kerala turisminduse hääbumine ei lööks valusalt mitte ainult India eri osi. Pool maailma elab India kuurortide vahendamisest. Need summad on tohutud, mis vahendajatele ja reisikorraldajatele jääb. Keegi ei tea, kui palju lääne turiste näiteks ainult Goas ühel hooajal käib. Kui võtta võrdluseks Tai ja Phuketi saar, mis on mingil määral väiksuselt võrreldav Goa osariigi ja sealsete randadega, siis vist selle aasta alguses või millalgi oli uudis, et Phuket tahab hoida turistide arvu aastas viie miljoni piires, et saart lihtsalt ära ei tallataks. Selle uudise tõttu tean, palju seal rahvast käib. Usun, et Goas käib rohkem turiste. Paneme sinna juurde veel Kerala ja saame ehk ligi paarikümnemiljonise külastatavuse. Kui nüüd võtta keskmiseks lääne turisti kohapeal kulutatavaks summaks 10 dollarit (paljud inimesed kulutavad muidugi vähem ja paljud ka rohkem), siis saame päris võimsa summa, mis India turism iga päev teenib. Jah, mitte kogu aasta, aga ligi poole vältel. Enamik turiste viibib kohal vähemalt kaks nädalat, Goa rannahüttides elavad lääne turistid ei hakka aga kahe nädala pärast kohale minemagi ja on seal kauem, sest sealne muretu elu meeldib neile.
Paketituristide vahendajad teenivad muidugi ka palju. Eesti firmade küsitavad summad on väga väiksed, võrreldes muu maailmaga. Näiteks keskmine loteriimajutusega reis Goasse maksab praegu 16 000 krooni. Hooajal teeb üks firma umbes 7-8 reisi. Ühe reisiga läheb vist 234 inimest või umbes nii. See teeb üle 3,7 miljoni krooni. Ma ei tea, palju lennuki otselennu rent maksab, aga tean enam-vähem, palju maksavad sealsed hotellid. Igatahes saavad reisikorraldajad turistidelt hooajaga vähemalt miinimum 26 miljonit krooni, millest tuleb siis kulud maha arvestada. Tegelikult on see summa muidugi suurem, sest Goasse müüakse ka väga kalleid pakette.
OK, ja kui nüüd mõelda, palju maksavad saksa, rootsi, norra jt riikide turistid samade reiside eest ja kui palju neid sinna tehakse, siis see tähendab, et Põhjamaades ja Euroopas (Venemaal muidugi ka) teenitakse India pealt aastas sadu miljoneid dollareid. Jamad Indias on tagasilöök kõigile, nagu oli tagasilöök ka Tais toimunud rahutuste mõju.
Maailm on ikka väga väike ja see on ka meie huvides, et need riigid normaalselt ja rahulikult areneksid. Iseasi, kas eurooplastel on majanduskriisi tõttu varsti enam raha, et Indiasse lennata, kuigi samas on ju India üks maailma odavaim sihtpunkt ja pigem minnakse sinna kui Rivierasse, Balile, Austraaliasse või mujale kallitesse paikadesse.


Prognooside järgi võib terroristide järgmiseks sihtmärgiks olla Goa
08.12.2008 13:23
Välisturistide hulgas populaarsest India kuurordist Goast võib saada terrorirühmituse Al-Qaeda rünnaku järgmine sihtmärk, hoiatab üks India poliitik.
«Täna seisab Goa silmitsi tõsise terroriohuga ja on olemas kindlad andmed, et Al-Qaeda võib sihtmärgiks võtta turistide meeliskohti Goal. Goa rannajoon on 105 kilomeetrit pikk, seal on palju sadamaid ja randu,» kirjutas osariigi peasekretär J.P. Singh ajalehes Indian Express.
See on esimene kord, kui Goa valitsus tunnistab, et Al-Qaeda jälgib osariiki. Seni olid ametivõimud eitanud suure terroriohu olemasolu.
Peasekretäri mõtteavalduses nõutakse julgeoleku suurendamist regioonis.
Novembri lõpus ründasid terroristid Mumbais mitut sihtmärki, veretöös hukkus 188 inimest. Ohvrite hulgas oli kuus Iisraeli kodanikku.
Goa on juutide hulgas väga menukas puhkekoht. Kui terrorirühmitus Al-Qaeda tahaks tabada juute, siis pole nende leidmisega mingeid probleeme, kirjutab Jerusalem Post.
PM

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home