Monday, October 06, 2008

Kass tuli tagasi, müts peas

Nagu eelmises postituses kirjutasin, olin pühapäeval Haapsallu jõudes ilma kahest asjast, millega olin koduselt ära harjunud - mütsist ja kassist. Mütsi omastas Margit ja kass läks kõndima. Täna on uus päev ja elu jälle endistel radadel. Käisin Liivia ateljeest läbi ja ostsin uue mütsi, mille peale laekus koju ka kass. Tea kas need kaks olid kuidagi seotud.
Kassi pärast olin täitsa mures, sest ta oli ju korterikass ja ainult viimased kuud siin õueloomaks saanud. Igatahes polnud ta kunagi üle paari tunni silmapiirilt kadunud olnud. Ja nüüd siis kohe kaks päeva pildilt kadunud. Kartsin juba halvemat.
Päris ilma hädadeta ta tagasi ei laekunud. Tagumiku peal on mingi haav. Püüdsin puhastada, aga ega ta lubanud. Homme vaatab arst üle. Nüüd magab, vats konservi täis.
Täna pidin kokku kirjutama mitu politseiuudist. Päris hunnikute viisi lausa. Õu-mai-gaad! Ju need, kes toimetajatööd teinud, teavad, milline on politseist kohale jõudev eestikeelne tekst. Politseil on mingi oma keel, mis ei kattu üldiste normidega. Ja millegipärast pole mingit vahet, kas kirjutajaks on Ida-Viru, Võru või Tallinna politseinikud. Ikka samasugune lauseehitus ja kantseliit.Aga ega ma ju tea, äkki Paikuse politseikoolis on ainult üks õpetaja, kellel on seal oma väike kantseliitkeelekooli filiaal.
Lisaks veel ühe koleda lause. See on võetud elust enesest, nii et andke andeks. Täna käis toimetuses keegi proua. Päris eakas, aga muidu krapsakas ja hirmus terava keelega. Ma ei saanudki aru, miks ta seda ütles, aga kindlasti oli see tema räägitud teemaga kuidagi seotud. Lause kõlas umbes nii: Kui side on sitt, siis postifirma juht on perse. Võtke või jätke, hoolimata roppustest kõlas see proua suust nagu kuld.

2 Comments:

Blogger lagrits said...

Korterisse oli sisenetud aknaklaasi lõhkumise teel.

Umbes nii? See oli muidugi üsna leebe näide, politsei-päästeameti pressiteadete koostamise kutseoskuste osas on mul kõvasti arenguruumi...

7:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mul on üks tuttav, kes oli ühes ministeeriumis mõnda aega pressiesindaja. Ja usute või mitte, aga esimese asjana saadeti ta pressiteate koostamise kursusele, kus õpetati just nimelt kantseliidis kirjutamist. Kui ta poetas, et kuulge, lõpetage pull, kirjutagem eesti keeles, tehti talle selgeks, et kas kirjutad nii, sest nii PEAB ja nii on õige, või otsi omale uus koht.

2:53 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home