Friday, September 15, 2006

Mis selle mehe peas küll toimub?!

Regensburgi Ülikoolis teisipäeval peetud kõnes tsiteeris Benedictus korduvalt 14. sajandi Bütsantsi keisrit Manuel II Palaeologust, kelle arvates kõik, mis Muhamed tõi, oli kuri ja ebainimlik, näiteks «tema käsk levitada mõõgaga usku, mida ta jutlustab,» vahendab Reuters.
Pildil Benedictus XVI ja tema iidol Manuel II.
Ja siis nad imestavad, et muslimitel sõidab katus ära... Milleks on vaja provotseerida nende tunnetel ja tõekspidamistel? Ja tsiteerida veel Manuel II, kes tolleaegses maailmapildis pidigi olema muslimite suhtes kriitiline... See ei puutu tänasesse päeva ja vaid rumal inimene kasutab tsitaati ajastust, mis ei vasta praegustele normidele ning vaid õhutab uut viha, mida eelmine paavst ränka vaeva nähes püüdis leevendada...
Kristlased ei taha lihtsalt muslimeid mõista ja ei saagi mõista, seda peamiselt sellepärast, et nad ei vaevu nende kultuuri süvenema ja võõrastavad juba eos kõike "neilt pahadelt" tulevat. See on nii rumal suhtumine.
Tunnen piisavalt palju islamiusulisi, et teada, kui rahumeelsed ja tolerantsed nad on teiseusulise vastu. See, kui mõni ajatolla või mulla kuskil sõna võtab ja kristlasi sajatab, on siiski marginaalne ja vaid mikroskoopilise osa muslimite eestkõne. Kahjuks võimendab seda lääne meedia liigselt, et õigustada enda ja paljude lääne riikide poliitikat - tõrjuda islamit, sest see ju nii hirmus! Come on, assholes! See on nii kitsarinnaline lähenemine ja näitab ainult harimatust, vähest isiklikku kokkupuudet muslimitega, nende kultuuri ja harjumustega.
Vaidlen sel teemal alalõpmata oma sõbra Kristjaniga, kes on kõikelubava ja ennastimetleva lääne ühiskonna eestkõneleja. Oleme maha pidanud ikka hulle vaidlusi, mitte niisama, vaid HULLE. Õnneks oleme piisavalt arusaajad, et meil ongi vastupidised arusaamad, mis aga ei tähenda, et me sellepärast tülli pööraks. Vaidlused on äärmiselt tähtis osa suhtlusest, kui vaidlejad suudavad teemast välja tulla ja jätkata normaalset "võtame-uue-õlle-ja-räägime-nüüd-millestki-muust" suhtlemist. Nii me siis vaidlemegi pidevalt ja mitte ainult pidevalt, vaid pidevalt. Väga mõnus, mulle meeldib.
Igatahes tuleb sellest kõigest järjekordselt üks suur jama. Millegipärast arvan, et suurem kui eelmine jama Muhamedi karikatuuridega. Seda seepärast, et sõna võttis üle miljardi inimese usuliider ja jumala asemik Maa peal - paavst. Ja ta ründas teist äärmiselt suurt usurühma, nende kõige pühamat hingesoppi. See ei olnud tark tegu ja ei näita ortodokse kuidagi sallivatena. Ah, mis sallivusest saab üldse rääkida kristluse puhul - läbi aegade on see jäänud ainult sõnaks piiblis. Ärgu ärbelgu.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home