Thursday, July 09, 2009

Laupäeval ilmub Lääne Elu 64 leheküljel





Kl on juba 20 läbi ja oleme endiselt toimetuses. Nii on see olnud kogu see nädal. Pluss kogu nädalavahetus, mis kulus kodus suurte graafikute joonistamisele ja Lääne Elu vanade lugude tsiteerimisele. Ei saa öelda, et tööd just vähe oleks :).
Üleeile sai 14 tundi toimetuses oldud ja ega eilegi palju vähem kokku tulnud. Aga kõik see on hea eesmärgi nimel. Laupäeval on see päev, mil ilmub Eesti ajaloo kõige paksem maakonnaleht. Olen selles üsna kindel, et ükski maakonnaleht Eestis pole teinud nii mahukat ja sisukat lehenumbrit. 64 lehekülge on ka suurte päevalehtede jaoks väga paks leht. Eesti Ekspress võis oma parimatel päevadel olla paksem, aga sedagi koos igasugu lisade ja ohtra reklaamiga. Aga neil on ka suur toimetus taga. Meil on õnneks palju häid sõpru ja endisi lääneelukaid, kes on abiks, kokku paneb selle aga meie enda väike toimetus ja seda tavapärase lehetegemise kõrvalt peaaegu sama suure seltskonnaga nagu igal muul päeval.
Nagu Andres Ammas täna tabavalt mainis, tuleb laupäevane Lääne Elu mitte vähem kvaliteetne kui Päevalehe Möte. See on hea. Niisama soga selles lehes pole. Ise kahjuks lehte suurt kirjutada pole jõudnud, aga tegelesin graafikute valmistamise ja lehe kujudamisega. Üks graafik kukkus ruumipuudusel (64 lehekülge!) välja, aga üks hästi jurakas asi läheb lehte. Sellist pole Lääne Elus kunagi tehtud. See oli ka mulle väljakutse ja püüdsin teha nii kvaliteetse ja efektse graafiku, mille üle oleks ka The Guardian uhke. No ausalt :). Nüüd saan aru, miks Alari Paluots Päevalehes graafikuid nii hingega teeb - ta tahab, et asi oleks ilus ja et endal häbi poleks. Panen ehk oma töö siia hiljem üles ka.
Siin piltidel on meie tänane koosolek. Laual on leheplaan 64 väikse ruudu ja märkmepaberiga. Nägudest võib järeldada, et hommikul polnud rõõmu just laialt. Nüüd juba on, sest väike viski ja rumm kõditavad seestpoolt. Hämmastav, kuidas normi piires alkohol tööjõudu juurde annab. Kui see leht lõpuks valmis saab, siis ilmselt ei räägi toimetuses enam keegi "normist". Ja pole vajagi.
Ahjaa, et miks 64 lehekülge? Sest Lääne Elu saab 20 aastaseks. 13. juulil 1989. aastal ilmus esimene number. Olime esimene sõltumatu eraleht Eestis. Järgmisena tuli vist paari kuu pärast Eesti Ekspress.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ühe päevalehe talituses oleme me ammu aru saanud, et ilma alkoholita see leht ei ilmu(ks) :)
aga teile - pidage vastu, nii natuke on veel jäänud! ma igatahes ootan laupäeva põnevusega.
kats

3:03 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home