Thursday, July 16, 2009

Kutsusime Ameerika autod Läänemaale iivet tõstma

Eile oli teine päev, kui pidin kirjutamise kõrvalt küljendama ja lehe trükki saatma. Ütleme nii - trükkisaatmisega sain juba üksi hakkama. Lehe võrku sättimises tekkis aga piltidega mingi tõrge ja need jäidki arvuti desktopile. Eks reedel proovin uuesti ja ehk hammustan sellegi pähkli katki. Ju oli mingi näpukas, mida ei osanud tähele panna ja andis veateate. Tühja sest, lood said ilusti üles.
Reedel algab siin suur Ameerika autode show ja kiirendusvõistlus, kestab pühapäevani. Kahel päeval ka kontserdid. Kes muusikat tahavad kuulata, need teadku, et jälle karjuvad kõrva Kolumbus Kris (mul on neist tülgastus, sest nii sädemeta ja üht joru ajavat bändi ei jõua enam kuulata) ja Smilers (aitäh, aga ei, vähemalt nii kaua, kuni Sal-Saller normaalselt laulma ei hakka, mida ta väga hästi oskab). Aga kohal on ka Ultima Thule, kes on ju samuti nagu kulunud tagumikuga teksapüksid, aga vaat jalga istuvad hästi. Olen neid viimastel aastatel harva kuulama sattunud, vist polegi paar aastat kuulnud. Nüüd on hea jälle mälu värskendada. Nendest on raske tüdineda, sest nad on alati kuidagi värsked ja jõulised. Kui ma võrdlen neid Kolumbus Krisi nahkvestides meestega, siis ühed on nagu vormelid ja teised vanad Moskvitšid. Esinejaid on veel, ei ole meeles, kes täpselt. Igatahes pühapäeva õhtul esineb jahtklubis Driven, mis on väga bro.
Aga kui muss ei huvita, siis on lossihoovis vaadata palju. Eilse seisuga oli registreeritud 70 Ameerika autot ja tsiklit. Ju neid tuleb kohale hulga rohkem. Ameeriklasi on kalli kütuse ajastul parem vaadata, kui nendega sõita.
Eile jooksis mulle linna vahel otsa Märt Kivine. Seljas olid liibuvad rattasõidu riided. Ehmatasin päris ära. Nad tulid naisega ratastega Tallinnast Haapsallu. Ja sõitsid mööda Nõva teed, kokku 110 km. Noh, muidu oleks ju ok, aga ta vaene mees ei teadnud, et kogu Nõva tee on remondis. Nad olid kõvasti vatti saanud ja lausa käe kõrval ratast lükanud. Leidsime ühiselt, et see oli enne reisi tegemata töö, mis kätte maksis. Ega tal pole ju siinkandis ühtegi tuttavat ka, kellelt enne uurida, kust ja kuidas on parem sõita :). Ja peale selle ööbisid nad hotellis. See oli küll kuritegu, kui kahel vanal kamraadil on majad otse mere piiril ja ootavad toredaid inimesi. Täna vist põrutasid edasi Hiiumaale. See tee on juba magus murel eilse hapu rabarberi kõrval.
Eile kirjutasin sündimusest Läänemaal. Ehmatasin, kui nägin juunikuu statistikat. Mais sündis 28 last, juunis 8! No mis nüüd lahti. Kondoomide müümine tuleb ära lõpetada. Eelmise ja selle aasta esimese kuue kuu keskmine sündimus oli Läänemaal 22 last kuus. Ja nüüd 8. Nagu sellest veel vähe oleks - inimesed on ka rohkem surnud. Mullu poolaastaga võrreldes on sel aastal 60 inimest rohkem teise ilma läinud. Väga kurvad näitajad. Iive muudkui langeb.
Uurisin rahvastikuteadlaselt Mare Ainsaarelt, et äkki on eelmise aasta majanduskriisi tõttu inimesed otsustanud lapsetegemise edasi lükata. Juunis sündivad lapsed said stardi ju oktoobris. Septembris ja oktoobris tulid esimesed tõsisemad teated Eesti pankade muredest ja ajakirjanduses hakati ka spekuleerima, et äkki vähendatakse vanemapalka ja muud sellist.
Tegelikult ei taha uskuda, et esimeste mureteadete peale kohe püksilukk kinni tõmmatakse. Seda enam, et Ansip ju lükkas sel ajal veel kõik kriisijutud tagasi. Eestis oli tema arvates veel kõik korras (va häbitu jaanalind). Seega ei usu, et kriis on sündimuse vähenemise põhjuseks. Ka Ainsaar arvas, et selline järeldus on ennatlik. Kui järgmised kuud ka vähenemist näitavad, ehk siis saab järeldusi teha. Seda enam, et muu Eesti näitajad seda ei kinnitanud. Vaevalt, et just Läänemaal üksi inimesed kriisi sel moel suhtusid. Pigem oli sündimuse vähenemine juhuslik, aga siiski äärmiselt ootamatu. Ikkagi 72 protsenti väiksem, kui kuu varem. Läänemaal polegi sellist langust mu teada aastaid olnud. Aga noh, kas ma ise olen midagi selleks teinud, et asi paraneks. Hmm... Vaikus. Kurgesid on sel aastal küll palju, aga ju vanarahvas on selle linnu tegemistest ikka täitsa valesti aru saanud. Mu meelest on Ameerika autod rohkem lapsetegemisega seotud, kui kured. Oleme ju kõik näinud klišeelikke Hollywoodi filme autokinodest, kus filme keegi ei vaata ja autode siseklaasid on seest higised. Seega, selle loogika järgi peaks saabuval nädalavahetusel Haapsalus paljutki korda saadetama.

8 Comments:

Blogger lagrits said...

Aga PDF kaugele maale läks meelest maha ;)

5:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ivar,
2ra pahanda, aga piinlik on lugeda iibe-teemalist juttu. Selle asemel, et lapsi tykk haaval kokku lugeda, uuri parem, kui *h2sti* need lapsed elavad. Kas neil on lasteaiakohad, kas ema ja isa on 6nnelikud, kas lapsed on armastatud.
Ja see kondoomi-jutt... Aus6na. Ja veel, mitu last sul endal on?
M.

8:35 AM  
Blogger ivar said...

No kuule anonüümne, natuke võiks ikka huumorimeelt olla. Elu ei saa nii tõsiselt võtta. Kondoom on muidugi selline sõna, et seda ei tohi välja öelda :). Loodan, et sa seda sõna nähes ei sütti, nagu vampiir risti ees.
Laste üles lugemine on vajalik ja õigustatud ning tegelikult on isegi tobe, et ma seda siin selgitama hakkan. Ka see on tähtis, kuidas lapsed elavad ja hakkama saavad, aga see on hoopis teise loo teema. Kui ma kirjutan sündimusest, siis kirjutan sündimusest.
Kui iibe üle arutamine on piinlik, siis ma ei tahagi teada, kus sinu piinlikkuse taluvuse piir algab. Lõpu piirist ei söanda mõeldagi.
Palju mul lapsi on, see pole võõraste inimeste mure.

6:14 AM  
Blogger ivar said...

Anneli, saatsin sulle PDFi, aga eile õhtul tänast leht saatma asudes märkasin, et see oli tagasi tulnud. See on Lauri kirjakast, kust saadan. Tal on inimeste aadressid seal eraldi kõrval. Sinu nimesid oli kaks, nagu ma eile märkasin. Ma valisin esimese, aga ma ei tulnud selle pealegi, et tegemist on mingi vale aadressiga. Eile siis märkasin, et @ järel oli lmv.ee :). Vabandused, võin esmaspäeval vana lehe uuesti saata. Varem toimetusse ei satu.

6:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

Okei, Ivar, kui su iibejutt oli m6eldud naljana, siis ma v6tan oma rynde tagasi. Aga ... su nali oli natuke karune-labane, selline, mida ajavad omavahel 6llelaua taga karvakasvanud mehemyrakad... Kondoomi V6IB mainida, aga ... k6rge HIV levikuga Eestis t6stan ma 2revalt pead, kui keegi ytleb, et kondoomi ei pea kasutama.
Ise ma m6tlen, et laste kokkulugemine (pole mujal maades sellist igakuist statistikat n2inudki, miks peab see yldse ajalehes olema?) on just selline jutt, mille p2rast hakkab piinlik. Siis taandubki eesti rahva kestmine labaseks ke*ijutuks ja surve avaldamiseks naistele (ja meestele).
Aga ma saan su naljast aru, ei pahanda.
M.

10:23 AM  
Blogger ivar said...

Teistes maades? Hm, iibest ei kirjuta tõesti, kui sellega pole probleemi. Jah, enamikus Euroopas ei kirjutata, Indias ei kirjutata. Ja Hiinas ei kirjutata. Suures osas maailmas mitte, sest pole millestki kirjutada - inimesi sünnib rohkem kui sureb. Meil aga on kirjutamisteemat. Kui ajakirjanik ei kirjuta probleemist, et Läänemaa elanike arv väheneb mühinal ja inimesi sureb palju rohkem kui sünnib, ning kui üle aastate langeb sündimus äkki üle 70 protsendi, siis peab selline ajakirjanik tõsiselt mõtlema ega ta vale tööd tee. Kui kellelgi hakkab sellepärast piinlik, et teemast kirjutatakse, siis on piinlik lugu tõesti. Loe mu lugu läbi (http://le.ee/?a=uudised&b=6942) ja kui sind valdab endiselt üsna arusaamatu tahtmine fantaseerida õllelaua taga rääkivatest karvastest meestest, kes just kui labasusi räägiks, siis otsi olukorrast väljapääsu. Siit sa seda ilmselgelt ei leia, sest ma pole arst. Mu tuttavate seas on tõesti palju karvaseid mehi ja õlleklaasi ei sülita nad ka, aga labasusi nende suust ei kuule, sest nad on selleks liiga intelligentsed.
Kondoomidega on aga lugu nii, et neid tuleb loomulikult kasutada, kui ollakse juhusuhetes või elatakse partneriga, kes monogaamsest suhtest lugu ei pea. Kahju, kui inimesed niimoodi elada tahavad või teevad valesid valikuid.
Aga see pole praegu üldse teema, vähemalt antud kontekstis mitte. Või ehk siiski juhul, kui lugeja loeb mu postitusest välja tõsimeelse üleskutse lõpetada kondoomide müük. Kirjutan siin enamikesse lugudesse sisse märkusi, millest võib leida ehk irooniat, huumorit jms, aga kui lugeja ei oska läbi hammustada, kus üks algas ja teine lõppes ning reageeritakse valesti, siis ei maksa seda lugeda, sest ilmselgelt ei ole kirjutaja ja lugeja sarnase mõttemaailmaga.
Arvan, et enamik mu blogi lugejaid loevad seda seepärast, et oleme üsna samasugusel lainel, samas vanuses või muul moel seotud. Üldiselt ei käi inimesed lugemas natsiteemalisi lehekülgi, kui nad ei pea lugu rassismist. Rasestunud abordivastane ei pane end abordi tegemiseks arsti juurde järjekorda. Ja kui paneb, siis juhtubki, et ta ei mõista ümbritsevat. Nii on end lihtne rivist välja lüüa. Soovitan seda mitte teha. Tee tööd, mis meeldib; ära söö kala, kui see ei maitse; ära harjuta viiulit, kui armastad hoopis klaverit. Ja kõik teised teada-tuntud näited... Lihtne värk.

5:38 AM  
Blogger ivar said...

This comment has been removed by the author.

5:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Okei, okei, Ivar... No hard feelings :-)
m.

5:55 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home