Thursday, March 26, 2009

Noored armastavat kirjutada kirjandit ajakirjandusest

Kuulasin täna Haapsalu gümnaasiumis keelekonverentsil Sulev Valnerit. Väga hea, et ta käis noortele esinemas. Nimelt on abiturientidele seda vaja, sest viimastel aastatel on meedia ja ajakirjanduse teema olnud lõpukirjandi teemade seas.
Nagu üks õpetaja mulle mõne aja eest rääkis, on seda alati palju valitud, sest kõigile tundub, nagu see oleks lihtne ja neile teada-tuntud. Aga võta näpust, pole. Ajakirjanduseteemal kirjutatud kirjandid olevat täis klišeesid, mida on aastaid rääkinud meedias need, kes tegelikult ei tunne seda valdkonda. Kõrvalseisjale, kes pole viitsinud, kes pole tahtnud või suvatsenud (ega peagi) end asjadega kurssi viia, neil on raske mõistlikku juttu ajada. Ajakirjanduse üle arutlemine nõuab head analüüsivõimet ja võimet näha puude taga metsa. Ja teadmisi ka üldisemalt, millest kirjutatakse. Tark tunneb lehest/telest/raadiost rumaluse ära. Ja ega ajakirjanikud ju olegi kõiketeadjad, nad eksivad tihti, aga rumalad ei näe seda.
Valner selgitaski pisut, kuidas asjad käivad. Ka kommertspoolest, rahva eelistustest jne. Küll väga põgusalt, kuid noorte üldharimiseks ehk aitas. Võib-olla käis jutust liiga palju läbi Maaleht ja selle viimase aja edu, aga seda ei saa ju Maalehe peatoimetajale ometi ette heita, ega ju.
Kirjutan Valneri esinemisest pikemalt järgmise nädala Lääne Elus. Kuna kõik Haapsalu õpilased ju auditooriumis polnud, saavad puudujad ka targemaks.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home