Saturday, February 28, 2009

Valitakse aasta reisiraamatut

Eile helistas ema ja teatas, et "Tappev uudishimu" kandideerib aasta reisiraamatu auhinnale. Tundub, et kaugel Lõuna-Eestis teatakse mu asjadest paremini kui ma ise :). Aga tore. Täna leidsin selle kohta Varraku kodulehelt nupsu.

Reisibüroo Go Travel kuulutab kolmapäeval, 4. märtsil välja 2008. aasta parima reisiraamatu, võitjale on preemiaks 40 000 krooni väärtuses reisiteenuseid.
Žürii moodustanud kirjanike liidu esimees Karl-Martin Sinijärv, luuletaja ja kunstnik Asko Künnap ning rändur Tiit Pruuli sõelusid paarikümne möödunud aastal ilmunud teose hulgast välja kuus nominenti. Parima reisiraamatu tiitlile kandideerivad raamatud on: Ivar Soopani „Tappev uudishimu“ (Eesti Päevalehe Kirjastus), Roy Strideri „Himaalaja jutud“ (Varrak), Jaanus Piirsalu „Kirjad Venemaalt“ (Eesti Päevalehe Kirjastus), Lii Undi „Parim näitleja linnas“ (Eesti Ekspressi Kirjastus), Õnne Pärli „Armastatud Afganistan“ (Raadi Duo), Marje Aksli „Minu Moldova“ (Petrone Print).
„Head eestikeelsed reisiraamatud on tagasi. See polnudki väga ammu, kui raamatulette vaadates sugenes hirm, et kodumaine reisikirjandus taandub tibi-käis-väljamaal tüüpi infantiilseteks päevikuteks. Õnneks pole nii läinud,“ märkis Künnap. „Tihedas rivis kandideerinud raamatutest leidus nii vana head "Seiklusjutte maalt ja merelt" fiilingut kui ka asist arutelu ajaloo, maailmavaadete ja kaasaegse keerulise poliitilise olukorra üle. Esikuuiku osas jõudis žürii kiiresti üksmeelele, aga kolme võitja välja valimine ja ritta säädimine võttis lauba märjaks.“
Sinijärv märkis, et inimesed reisivad rohkem kui iiales varem ning näha on, et käiakse ka päris põnevates paikades. Ta lisas: „Muidugi on muhe vahel mõnes turistiparadiisis päikest haugates vedelda, aga kirjutada pole noist paigust paraku palju. Suurtel kiirustel ja hulgakaupa kirjandus ei sünni. Ent et ta siiski sünnib, selle eest oleme tänulised mitmele autorile, kellest loodetavasti parimad nüüd ka pärgadega vastu pead saavad.“
Parim reisiraamat kuulutatakse välja avalikul tseremoonial välja 4. märtsil kell 16 reisikeskuses Balti jaam. Tiit Pruuli teeb ülevaate läinud aasta reisiraamatutest, Karl-Martin Sinijärv räägib žürii raskest tööst ja Jaan Pehk laulab reisilaule.
Parimad reisiraamatud on ka kohapeal müügil.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home