Tuesday, January 13, 2009

Kuidas Iisrael ja Palestiina Lääne Elus mõõgad ristavad

Tegin eile pattu. Helistasin Jordaaniasse palestiinlasest sõbrale Alale. Ja siis võtsin ühendust praegu Londonis elava Steniga. Kes neid kahte ei tunne, see ilmselt ei taba ära, et selles midagi imelikku oleks. Tegelt on oi kui palju.
Sten on teatavasti juudiriigi tuline pooldaja, Ala aga palestiinlane, kes elaks hea meelega oma kodumaal, aga palestiinlaste liidrite jäärapäisuse ja juutide ohtra kaasaaitamise tõttu on ta sunnitud elama naaberriigis Jordaanias. Kus tal läheb muidugi väga hästi, mis on tore.
Panen need kaks inimest, kes teineteist tegelikult ei tunne, vastamisi. Üks kirjutab, miks juudid nii käituvad ja õigustab oma seisukohti, teine kirjutab, miks palestiinlastel õigus on. Kumbki pole teise seisukohti lugenud, kuid mõlemad teavad, et teine on oma seisukohtade tuline pooldaja.
Panen nad ühte lehte kokku. Algtõukeks on Iisraeli ja Hamasi praegune konflikt. Et miks see nii kaugele on jõudnud, miks nad sõdivad ja kas kellelgi üldse on õigus. Võiksin ju sellest ise ka kirjutada, aga teistmoodi on intrigeerivam ja huvitavam. Ja samas olen ma juba rikutud ja ei julge lubada, et suudan erapooletu olla.
Steni lugu juba lugesin, ju Ala kirjutab ka varsti valmis. Ilmuma peaks laupäevases lehes üle kahe külje. Nalja saab, kuigi naljast on asi kaugel.
Tegelikult plaanisin veelgi suuremalt ette võtta, aga see ei mahuks lehte. Tahtsin kaasata ka Hamasi või Hizbollah (Iisraeli vastane Liibanonis) esindaja ning teisele poole panna Iisraeli parlamendisaadiku. Tunnen nende kõigi seast mõnesid ja kontaktidki olemas, aga see läheb vist liiga käest ära. Tõde niikuinii ei selguks.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

kas LE selle mõõgaristamise oma veebi ka üles panna raatsib? või peab sugulastel paluma paberlehe kõrvale panna?

7:39 AM  
Blogger ivar said...

Eks saab panna ikka, aga netis ei saa seda hästi välja mängida. Kujundlikult, ma mõtlen. Aga varsti-varsti paneme uue netikülje üles, siis on enamik lugusid netis. Praegu on jah selline niru see asi.

12:52 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home