Wednesday, September 20, 2006

Artikkel tühjalt kohalt



Foto: Rauno Volmar (Eesti Päevalehe omand)

Eile oli üle hulga aja mõnus tööpäeva lõpp. Tegime õhtul üsna tühja koha pealt loo, millel esmapilgul polegi suurt tähtsust, kuid mis võib viia huvitavate tulemusteni. Ei saa kindel olla, et sellest tuleb midagi väga huvitavat, kuid uurima peab, sest väikestest asjadest need suured alguse saavad...
Artikli ajend oli päris naljakas. Fotograaf Rauno käis Keila-Joal mingi loo jaoks pilte tegemas. Vana kalana jäi talle silma, et kaitseväe juhataja Tarmo Kõutsi kodumaja õuel (see seal samas kõrval) seisab kaitsejõudude numbrimärgi ja tumerohelises kaitsevärvis pisike ekskavaator, kõrval mingid tänavasillutise kivid hunnikus. Rauno tuli toimetusse ja rääkis, et kuulge, tegin sellise pildi, ei tea, kas sel ongi mingid tähtsust. Igaks juhuks. Mõtlesime, et eks see natuke imelik ole. Miks peaks kaitseväe juhataja kodus olema riigi vara? Anneli võttis Kõutsile kõne ja rääkis ausalt loo ära, kuidas pilt tehti. Kõuts imestas, miks selline huvi, aga palus vastamiseks aega. Aega läks tal päris palju. See tekitas uusi kahtlusi. Lõpuks ta vastas, et ongi selline kord, et kõik kaitseväelased saavad kasutada kaitseväe tehnikat enda tarbeks, makstes vaid masina töötunni eest.
Vaat see on küll üks veider kord. Miks peaksid sõjarditest genossed kasutama maksumaksja raha eest ostetud masinaid enda hüvanguks odavamalt, kui seda saavad teha tavainimesed? Miks pean ma minema erafirmasse ja rentima ekskavaatori, maksma kõrget rendihinda, kütusehinda, tellima töömehe juhiks, aga Kõuts laseb enda koduõuele tuua masina, mille eest maksab vaid kütusekulu järgi arvestatud töötunni eest? Sel moel saab Kõuts ju tulu maksumaksjate arvelt, ehk siis, ta maksab isikliku hüvangu tarbeks vähem tänu sellele, et saab kasutada maksumaksja raha eest muretsetud tehnikat. Ok, las kasutas, ju need summad polegi teab mis suured. Kogu loos on hoopis teine point.
Kui palju on sellist veidrat süsteemi kaitseväes üldse kasutatud? Võib-olla on see juba aastaid kestnud reegel ja kogu kaitseväe niiöelda pioneeritehnika huugab pidevalt kaitseväelaste isiklikuks tarbeks. Ja siis tulevad juba uued küsimused: kas kaitsevägi on selle eest alati raha saanud (kas raamatupidamine on korras)? Kas maksuametil on selle kohta midagi öelda? Kas maksumaksja raha on lennanud tuulde? Miks kehtib kaitseväes heategevuslik süsteem, kui selleks pole mingisugust põhjust ja kõik need samad teenused on erasektorist kättesaadavad?
Ja seda enam, et Kõuts on teatavasti politiseeritud kaitseväe juht, mis on jabur. Mees on ametis, kuigi on juba teatanud, et ühineb isamaalastega ja läheb poliitikasse. Sisuliselt on ta juba praegu poliitik. Vaene mees, loodan väga, et ta veel enne kohalt lahkumist lolli minevikku endaga kaasa ei võta. Aga eks inimesed unustavad kiiresti.

1 Comments:

Blogger plasma-jack said...

27. septembri Kesknädal:
Isamaa ja Res Publica Liidul seisab ees vennatapusõda Reformiga (laigulise Bobcat'i avastamine Kõutsi krundil oli alles algus).

Juhtkirja pealkiri on "Me elame selle üle" (:

1:59 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home