Friday, August 07, 2009

Nuta või silmad peast






Kirjutasin siia 28. juulil (vt allpool) ja Lääne Elusse Suur-Lossi 17 majast, mille omanik on vahetumas. Maja on Haapsalus tuntud oma kauniduse poolest. Palju puitpitse ja nikerdusi. Üle kümne aasta seisis see tühjalt, seal on elanud liiminuusutajad ja kodutud, keegi neist pole suutnud maja hävitada. Praeguseks on see ilmselt juba uue omaniku saanud, aga uurime veel täna, kas tehing on toimunud. Ja vaat täna öösel kella 4 ajal süttis see maja ja selle kõrvalhoone. Kahjustused on nii suured, et ilmselt seda enam taastada ei saa või kui saab, siis teeb see kellegi palju vaesemaks. Kuna ma eelmine kord kirjutades ei saanud teada, kes on uus omanik (või kes selleks saab), siis katsume täna selle välja uurida. Kui tehing on tõesti tehtud, siis tekib palju küsimärke.
Fotod on päästeteenistuse omad.

Lisatud tunnike hiljem:
Uurisin nüüd kiiruga, kas on omanik vahetunud või mitte. Selgus, et täna oleks pidanud tehing sõlmitama. Väga halb lugu küll, kui nüüd jääb sellepärast sõlmimata. Jama nii praegusele omanikule kui ka ostjale. Seepärast pole praegu ka mingit põhjust arvata, et põleng on kuidagi seotud omanikuvahetusega. Pindi juhatuse liikme Peep Soomaniga reaktsioon põlengu peale oli: „Oh sa raisk!" Õnneks polnud nad enam müügi vahendusega seotud.
Panen siia teksti, mille lehe jaoks kirjutasin:

1. augustil kirjutas Lääne Elu, et Haapsalu linna arhitektuuripärl võib korda saada, sest omanik on vahetumas.
„Omanik ei ole veel vahetunud, aga asjad sinnapoole liiguvad,” ütles välismaal elava kinnistu omaniku Mart Reimanni esindaja Rein Malk juuli viimastel päevadel. Tema andmetel on uuel omanikul plaanis maja remontida.
„Täna pidi maja saama uue omaniku,” ütles Rein Malk täna ennelõunal. „Võib–olla saab, võib–olla mitte,” viitas ta võimalusele, et tehing jääb ära.
Põlengu põhjuste kohta lausus Malk: „Tean, et see oli süütamine, vähemalt nii ütles mulle linnavalitsuse esindaja.”
Süütamises ta kedagi kahtlustada ei osanud, kuid mainis, et äkki võivad asjaga seotud olla 11. juulil autoga maja nurga puruks sõitnud mehed. „Miks nemad? Kust mina tean, pole praegu isegi nende hüvitiseasju aetud ja hüvitist küsitud,” rääkis ta. Malgi sõnul on maja süüdatud samast nurgast, mis katki sõideti.
Malk on põlengust teavitanud ka välismaal elavat omanikku. „Mis te arvate, mis reaktsioon on inimesel, kelle maja maha põleb?” küsis ta.
Mõni nädal tagasi loobus Pindi Kinnisvara majamüügi vahendamisest. „Põhjus oli meie ja teenuse tellija vahelistes eri nägemustes,” ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.
Kinnisvarawebis oli maja hinnaks nimetatud ligi miljon krooni.
Sooman ütles, et tal pole aimugi, kes praegu maja omanik on. Kui omanik peaks olema vahetunud, siis Pindi Kinnisvara sellest ei tea, sest pole tehingu juures olnud.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Väga kurb lugu. Mõtlen siin, et 1.juulist on suitsuandurid kohustuslikud ja neid peaks nõudma ka sedaviisi seisvatele ja lagunevatele majadele, kostaksid öövaikuses kindlasti ära ja saaks kiiremini jaole. Kuigi selline vana maja läheb kuival ajal nagu kulutuli. Juhuseid vist ei ole, vähemasti selle juhtumi puhul on seda küll raske uskuda. Kui see polnud juhus, siis on vast vaid mõned kanalid, kustkaudu info selle maja müügist välja liikus, ju neid kontrollitakse hoolega.
Maire

4:52 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home