Saturday, May 02, 2009

Raamatulaat huvitas läänlasi rohkem kui mõttetalgud

Ausõna, mul on kahju, et reedesed mõttetalgud kogusid nii vähe huvilisi. Läänemaal oli neid ettevõtmise korraldajate andmetel 321. Ja see pole üldse parastavalt öeldud, aga tänasel Haapsalu tasuta raamatute laadal käis rohkem inimesi. Ligi 500 tuli ära, ehk jäi siiski natuke alla selle. Ega neid ettevõtmisi saagi võrrelda. Lihtsalt jäid külastajate/mõtlejate numbrid silma ja kuna nad olid üsna ühesugused, siis panin kirja.
Aga raamatulaadaga läks libedamalt kui kartsin. Uksed avasin pool tundi enne ametlikku algust, sest juba oli huvilisi. Kl 10.10, ehk 10 minutit pärast ametlikku algust loendasin saalist kokku umbes 200 inimest. See ehmatas ära, sest saal oli päris täis. Kartsin, et kui veel inimesi juurde tuleb, siis läheb neil laudade vahel kitsaks. Aga õnneks oligi see esimene pauk kõige suurem. Poole tunni pärast hakkasid "vanad olijad" eest ära minema ja uued tulid peale. Lahti hoidsin ukse kl 15ni, siis oli veel mõni üksik huviline kohal, aga ega sealt enam midagi erakordset võtta olnud. Parem kraam läks ennelõunal minema. Siiski, leidsin endale veel enne kinnipanekut laheda raamatu "Sada aastat kriminalistikat" ja Margitile "Homo aquaticus" (no tõesti-tõesti, jätavad sellise kalipsoinimeste maiuspala sinna maha :)).
Natuke numbritest ka. Välisautorite kirjandust oli 1500-1700 eksi. Alles jäi 290.
Eesti autoritelt oli vähem raamatuid, ehk umbes 1300-1400. Alles jäi 330.
Vene ja nõukogude autoreid oli ka umbes 1300, alles jäi 170.
Teisi raamatuid (õppekirjandus, sorteeritud Loomingu raamatukogu, Mirabiliad, Maailm ja mõnda, Mosaiik, võõrkeelne kirjandus, kokaraamatud, eneseabi, õpikud jms) oli umbes 1500. Alles jäi 100.
Üks tore tõdi tõi kotiga ajakirju "Avanemine", mis mulle küll külma higi otsmikule tõi, kuid pool tundi pärast nende lauale tõstmist olid viimne kui üks kadunud. Hämmastav.
Ahjaa, Nürnbergi protsessi tohutu paksud venekeelsed kuus-seitse köidet kadusid nagu mutiauku. Tõstsin raskustega lauanurgale ja natukese aja pärast olid ära võetud. Oleksin tahtnud näha, kes need koju taris ja kuidas ta seda tegi, aga tubli, et ta seda tegi. Osa raamatute puhul kardan küll, et need ilmuvad varsti kuskil antikvariaadis või niisama suvisel laadal müüki, aga mis siis - peaasi, et raamatud on ringlusse läinud.
Lasteraamatuid oli väga vähe, paarsada ehk. Need kadusid viimne kui üks.
Mis sellest kõigest järeldada? Ah, ma ei viitsi järeldada praegu, ülehomme ehk kirjutan Lääne Elusse midagi. Järeldada saab paljutki, aga peamine on see, et rahvale meeldis. Väga palju käidi tänamas ja küsimas, kas järgmine aasta ka selline laat tuleb. Kuigi eile veel mõtlesin, et ei tea, kas viitsin, siis nüüd vist ei saa taganeda. Tegelikult ei ole see tähtis, kes seda korraldab. Kõige parem oleks, kui seda teeks raamatukogu, sest neil on niikuinii samasuguseid teoseid, mis on üle ja võiksid tasuta ringlusse minna.
Aitäh Aivole, Priidule abikaasaga, Kairele, Sirtsule, Remole, Tiinale, Gülnarile, Ronjale, Mari-Liisile, Otile ja teistele abimeestele. Ja Entre poe müüjatele, kes pidid olema natuke ka raamatute kogumispunkti korrapidajad :). Kuulsin neilt, et mõned inimesed, kes raamatuid tõid, hakkasid sealtsamast kohe teiste toodud raamatuid ka ära viima. Ega selles midagi halba olnud, lihtsalt paha, et elektroonikapood muutus laadaplatsiks. Nii see polnud mõeldud.
All on mõned pildid enne laada algust ja pärast laata. Ja laada ajal.





















3 Comments:

Blogger Oudekki said...

Oleks võinud ju ühendada raamatulaada ja mõttetalgud...

1:57 PM  
Blogger Tädi Maali: said...

Braavo Ivar

4:36 PM  
Blogger ivar said...

Need olid siiski kaks täiesti erinevat ettevõtmist ja arvan, et "kaks ühes" asjad toimivad halvasti. Ja pealegi poleks raamatulaata saanud reedel teha, sest poleks ettevalmistustega valmis saanud. Eeltööd oli üsna palju, abiliste leidmine töönädala sees polegi nii kerge, aga üksi poleks jõudnud.

4:57 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home